Activiteiten

Nabeschouwing
Markt Groen Deurne 2015                                             Zondag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Zondag 13 september 2015 heeft de jaarlijkse "Markt Groen”  in Deurne plaatsgevonden.  Deze natuurmarkt werd traditiegetrouw georganiseerd op  het terrein van Natuur- en Milieucentrum Ossenbeemd. WBE Deurne verzorgde wederom een informatieve stand waarbij inwoners van Deurne en omstreken geïnformeerd werden over onderwerpen als jacht, schadebestrijding,  valwild etc.  De NOJG had voor dit evenement de aankleding in bruikleen gegeven zodat  onze presentatie  er zeer verzorgt uit zag. Ondanks de vele evenementen, die deze zondag plaatsvonden in Deurne,  was de opkomst  groot .  Een belangrijk component voor een geslaagde "buitenbeurs”  is het weer,  regelmatig  zag de lucht er dreigend uit maar we hebben het de gehele middag droog gehouden!   Om, bij de bezoekers van onze stand, het ijs te breken werd er  een kruidig jachtbittertje geschonken. Onder het genot van een eerlijk stukje wild zoals gerookte duivenborst, wild zwijn ham en wildworst ontstonden er leuke en informatieve gesprekken.  Jagen een echte mannen aangelegenheid? Dit jaar  waren er opvallend veel vrouwen die geïnteresseerd waren,  en informatie wilde omtrent wildbeheer. Erg attent van de NOJG was een bezoek van  haar regionale secretaris, de Heer Clement.  Al met al een mooie gelegenheid om WBE Deurne onder de aandacht te brengen bij de Deurnese bevolking. Voor we het wisten was het 17.00 uur , einde van een geslaagde dag!

Geert, Wim, Jeroen en Erwin
Markt Groen Deurne 2015
Meer afbeeldingen in het fotoboek.
       NOJG artikel

Nabeschouwing
Hubertusviering 2014                                                                                    Zondag 26 oktober 2014.
Hubertusviering 2014  Hubertusviering 2015  Hubertusviering 2014
Meer afbeeldingen...

Nabeschouwing
WBE op de MARKT GROEN DEURNE                          Zondag 14 september van 13.00 tot 17.00 uur.

Ook dit jaar was wildbeheereenheid Deurne vertegenwoordigd op de, steeds in populariteit winnende, Groenmarkt Deurne. Aan het Haageind 31, op het terrein van de Ossenbeemd, hebben we rond de middag de stand van onze WBE ingericht. We vinden het als WBE erg belangrijk om de inwoners van Deurne en omstreken te informeren over de jacht / schadebestrijding. Tijdens een persoonlijk gesprek met standbezoekers blijkt al snel of men bekend is met de moderne jacht / schadebestrijding. Natuurlijk tref je vóór, tegenstanders en mensen die er neutraal in staan. De voorstanders bevestigen onze overtuiging. Voor ons ligt de uitdaging bij de mensen die tegen zijn, we proberen deze bezoekers stof tot nadenken mee te geven in de hoop hem of haar mening enigszins te kunnen buigen. De neutrale bezoeker laten we graag zien dat we nuttig werk verzetten, dat het schot onderdeel is van de jacht en we met veel plezier en toewijding bezig zijn in het veld. Naast algemene informatie over jacht en schadebestrijding leggen we graag de nadruk op een bepaald thema in onze stand. Tijdens de Markt groen 2013 was het thema "valwild / het wel en wee van het ree” Dit jaar was het thema "samenleven met wilde zwijnen”. Bezoekers konden ondermeer een gelooide wild zwijnenhuid betasten en zich vergapen aan de haderers en houwers van een keiler. Op grote foto’s werd inzicht gegeven in de schade die zwijnen veroorzaken en de overheerlijke zwijnengoulash stond te pruttelen voor diegene die trek had. De inwendige mens werd in onze stand sowieso niet vergeten. Naast de zwijnengoulash hadden we ook hertenstoofpot in de aanbieding, een proeverij "van de plank” (verschillende soorten wild vlees plakjes) en de alom bekende wildworst. Ook een jachtbittertje mocht natuurlijk niet ontbreken! De bezoeker werd geattendeerd op de op komst zijnde Hubertusmis van 26 oktober aanstaande. Niet jagers en jagers met hun jachthonden / stootvogels zijn allen welkom. Het was wederom een geslaagde Groenmarkt waar meer dan 1200 bezoekers op af kwamen!
Voor meer informatie kijk op: Ossenbeemd of WBE-Deurne
Meer informatie over wilde zwijnen

Markt Groen Deurne 1    Markt Groen Deurne 2    Markt Groen Deurne 3  meer foto's....


Nabeschouwing
HUBERTUSVIERING                                                                                      Zondag 3 november 2013.

Artikel in Weekblad van Deurne

Overweging tijdens de Hubertusviering
Jager en prooi                                       

De miniserie "De Prooi” begint met een droom van de bankdirecteur. Hij rent door de kantoorzaal achter een hert aan. De directeur houdt het geweer in de aanslag, maar krijgt weinig kans, totdat het dier in het nauw gedreven stil blijft staan. Boven het gewei licht het logo van de bank op. De directeur richt en schiet. Dan schrikt hij wakker. Die nachtmerrie is bijna het verhaal van Hubertus, die op een Goede Vrijdag aan het jagen is, een hert ziet, aanlegt en dan tussen het gewei de gekruisigde Christus in stralend licht ziet. Bijna, want het verschil is groot, Hubertus schiet niet.

"De wereld is heel simpel, je bent jager of je bent prooi”, zal de bankdirecteur verderop zeggen. In een ander programma, een documentaire over de opmars van wilde zwijnen, wordt over het karakter van de beesten gezegd: "Het is eten of gegeten worden.” In de "struggle for life” geldt het recht van de sterkste. 

De film ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen laat prachtig zien hoe dat werkt of misschien niet werkt.  Een overvloed aan nieuw leven probeert met spectaculaire gevechten nieuwe territoria te veroveren. Een prachtig initiatief om land terug te geven aan de natuur. Maar echte wildernis kan ook heel gruwelijk zijn. Het roept vragen op: moeten zieke en zwakke dieren in de winter aan hun pijnlijk lot worden overgelaten of moeten ze bijgevoerd als de vlakte helemaal kaal is, of gedood als het leed te erg wordt? De film laat dat dilemma niet zien, maar het probleem is er wel. Elk jaar opnieuw laait de discussie op.

In feite ziet elk wildbeheer zich voor die vragen gesteld. Hoe ga je daarmee om? Zoals de bankdirecteur die zijn prooi afschiet of zoals Hubertus die niet schiet? Een jager is – als het goed is – geen heerser die zijn macht botviert op kwetsbaar leven. Hij is beheerder van een broos evenwicht tussen natuur en cultuur, waarbij de natuur doorgaans sterk gecultiveerd is en daarom zich niet zelfstandig kan reguleren. Hij is als een herder die zijn kudde hoedt en behoedt. Dat is een serieuze aangelegenheid, wat niet wil zeggen dat hij er geen plezier in mag hebben. Wildbeheerders zijn in eerste instantie natuur- en dierenliefhebbers. Maar wel met een duidelijk omschreven opdracht.

De reportage over wilde zwijnen toont aan hoe hard wildbeheer kan zijn is. De zwijnen zijn de hooligans van het bos. De commentaarstem licht dat toe:  "Zij laten ons merken dat de natuur steeds moeilijker in ons dagelijks leven past. Net als sneeuw: als het een keer sneeuwt ligt heel Nederland op z’n gat.” Zwijnen zijn soms sluwer dan mensen. Ze wroeten alles om en zorgen voor immens veel schade. Ook in onze omgeving zijn ze in opmars. En dat gaat sneller dan je kunt vermoeden. De maïsvelden rondom Deurne zijn een waar paradijs. 

De mens heeft als herder en beheerder een grote verantwoordelijkheid. Het is zijn taak om het evenwicht dat er tussen natuur en cultuur is te handhaven, om waar nodig in te grijpen, waar mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Dat zal altijd een spanningsveld blijven, waarover gediscussieerd wordt. Misschien moet dat ook, al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat de droom van de bankdirecteur over jager en prooi, over macht ten koste alles, voortijdig uiteenspat.
pastoor Paul JanssenNabeschouwing
WBE op de MARKT GROEN DEURNE                          Zondag 8 september van 13.00 tot 17.00 uur.

De activiteitencommissie van de WBE Deurne heeft wederom deelgenomen aan deze markt.
Een in het oog springende, goed verzorgde stand van de WBE Deurne trok veel publiek.
De activiteiten-commissieleden van de WBE Deurne Geert van Megen, Gerard Goossens, Jeroen van Loon en Erwin Maas doen verslag:
Gelukkig zitten de weergoden mee, ’s morgens zag het er nog bar en boos uit maar tijdens de markt hadden we het mooiste weer van de wereld. Om 12.00 uur zijn we begonnen met het opbouwen van de stand. We konden stroom krijgen zodat een laptop met een film van Stichting het Reewild kon worden getoond zodat de folders over valwild ondersteund werden. Van wildschilder Pieter Verstappen hadden we mooie kalenders en ansichtkaarten gekregen, hierdoor straalde  WBE Deurne  de liefde voor de natuur uit, voor de kunstenaar was dit een mooie manier om zijn prachtige werk onder de aandacht te brengen. De verscheidenheid aan informatiefolders, kleurplaten, pennen etc. vonden allemaal een plekje in de stand. Een vlag van de KNJV, antieke jachtattributen, een aantal wildspiegels, de uitnodiging voor de Hubertismis, en het logo van WBE Deurne werd aan de stand bevestigd. Bodempjes jachtbitter werden in kleine plastic borrelglaasjes geschonken en op een houten draaiplateau geplaatst. Als laatste werd het (wild) vlees dat Geert,  van  Martien van Engeland had meegekregen,  geportioneerd  en keurig op een schaal gepresenteerd. We waren er klaar voor, zelfs Tijke de meegebrachte Cesky Fousek (jachthond) had er zin in, laat de meute maar los! Het werd een zeer geslaagde middag met veel  bezoekers. Velen namen  na een praatje met één van de jagers, het nuttigen van een stukje wild en/of een jachtbittertje  een plastic tasje van de KNJV mee. Deze tasjes waren gevuld met  informatiemateriaal omtrent de jacht met als hoofdfolder  "jagen waarom eigenlijk”. Ondanks het feit dat niet iedereen sympathie heeft voor "de jacht” hebben wij geen wanklanken of  uitgesproken aversie tav de jacht waargenomen. Kortom, het was een zeer geslaagde en gezellige middag.

               
klik op het plaatje voor een grote afbeelding.
  
Zie ook:  Ossenbeemd en Deelnemers Markt Groen Deurne 2013


                             De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.